Op het eiland Okinawa in het zuiden van Japan in de Oost-Chinese zee wonen ongeveer 1,3 miljoen mensen. Volgens onderzoekers is daar iets zeer bijzonder aan de hand, de inwoners hebben namelijk een hoog ikigai-bewustzijn.
In Japan en in het bijzonder op Okinawa worden volgens onderzoek mensen met Ikigai-bewustzijn zo’n 7 jaar ouder dan deze die dat niet hebben. Dit gegeven komt uit studie onder zo’n 43000 Japanners. De de resultaten zijn 'gecorrigeerd' voor vele andere levensverlengende invloeden zoals leef- en eetgewoonten.
Voor de Japanse term Ikagai hebben we in de Nederlandse taal geen passend equivalent. Men vertaald het vaal naar ‘de reden om op te staan’ maar ook naar ‘dat wat zingevend is in je leven’, kortweg jouw doel.
Ikigai is opgebouwd uit verschillende elementen en is dus niet alleen zoiets als roeping of passie.
Ideaal gesproken is het een combinatie van zaken zoals missie en roeping, praktische en sociale elementen, iets wat de wereld nodig heeft, waar je voor betaald wordt en waar je goed in bent.
Dat is het grote verschil met ons begrip roeping. Dat is meer iets wat je hebt of niet hebt.
Ikigai kan volgens de kenners bij iedereen worden ontwikkeld, het is immers een kwestie van bewustwording en durven keuzes te maken.
Het is dus best de moeite waard om je meer bewust te worden van je Ikigai en eens te onderzoeken hoe die bij jou in elkaar steekt. Je kan dat doen, door voor jezelf een eigen Ikigai schema uit te tekenen, zodat je een visueel zicht krijgt op hoe je er op het ogenblik voor staat. Maak daarna ook een tweede schema, hier vul je jouw ideale situatie in, hoe je zou willen dat het er uit zal zien in de toekomst. Ideaal gesproken heeft je Ikigai een mooie mix van alle ingrediënten uit het model. Misschien dat er uit je toegenomen Ikigai-bewustzijn zelfs nieuwe goede voornemens voortkomen,
Naarmate je je meer op richt in de keuzes die je maakt, betekent dat misschien wel niet alleen maar een meer doelgericht 2021, maar zelfs een langer leven. Ik wens je alvast veel Ikigai toe!
Sandra Bonny