Vlaamse week tegen het Pesten. Gaat het aan jou voorbij?

Samen protesteren tegen Pesten, dat is waar het om draait in De Vlaamse week tegen het Pesten. We kennen het vooral via onze kinderen want Pesten op school staat sinds enkele jaren hoog op de agenda in het onderwijs. We kennen misschien zelf de vier stipjes op de hand die symbool staan voor de actie. Deze week zijn ze volop te zien op de handjes van onze kinderen, want onze schoolgaande jeugd doet volop mee.

Op de werkvloer merken we echter niet veel personen met vier stippen op de hand, weinig werknemers lijken dan ook besmet met het anti-pestvirus. Of is er helemaal geen probleem aan de hand? Moeten we ons wel druk maken? Is het niet een zeer kleinschalig probleem? Gebeurt het niet enkel in andere sectoren?

Er verschijnen hier en daar studies met wel zeer uitlopende cijfers over het fenomeen. Attentia heeft het over een cijfer van 0,28 % van hun aangesloten personeelsleden. Maar als je verder leest gaat het met dat cijfer alleen over de personen die daadwerkelijk naar een Preventieadviseur zijn gestapt met een klacht.

Als andere onderzoeken beweren dat ‘1 op 7 werknemers wekelijks negatief gedrag ervaart op het werk’, kunnen we er niet zeker van zijn dat het gaat om pesten in de juridische zin van het woord.
Onze conclusie hierover is dat Pesten veel verschillende vormen en gradaties kan aannemen, en het is zeker niet makkelijk definieerbaar als term. Het is ook zo dat de meeste onderzoeken gebaseerd zijn op zelf beoordelingen, dus op de gevoelens van de bevraagde en dat men dat ook niet kan vertalen naar echt pestgedrag.

Daarnaast kunnen bepaalde attitudes of acties als zeer normaal of banaal worden aangenomen in de ene bedrijfscultuur waar dezelfde attitude of actie in een andere bedrijfscultuur duidelijk als aanstootgevend wordt ervaren.

Dus om samen te vatten, het is niet zo éénduidig, helaas....maar het fenomeen bestaat en ik meen dat het de taak van elke volwassene er tegen reageren als het zich in zijn nabijheid voordoet.

Want één ding is wel zeker: pesten is een probleem dat niemand alleen kan oplossen, en daarom gaan we #samentegenpesten want Pesten is niet te tolereren.

Klop aan bij een loopbaanbegeleider en blijf er vooral niet alleen mee zitten ! 

Meest Recente Posts

Contact

Hoe kunnen we u helpen?

Met veel plezier beantwoorden wij al jouw vragen. Een afspraak maken? Verkennen wat mogelijk is?

Blog

In de kijker

Nieuwsbrief

Abonneer u op de nieuwsbrief

Schrijf u in op de nieuwsbrief en blijf als eerste op de hoogte van ons laatste nieuws!

NIEUWSBRIEF

Abonneer u op de nieuwsbrief

Bekijk de vorige updates