Burn out


De meeste mensen met een burn out zijn gedreven werknemers die enthousiast en gemotiveerd aan hun job begonnen, maar er na een tijdje geen voldoening meer uit halen. Ze hebben zichzelf voor 100% gegeven maar ervaren onvoldoende motivatie of groeipotentieel. Doordat ze vaak blijven doorgaan, springt er op een gegeven moment iets. De motivatie ontbreekt, de wil om te gaan werken verdwijnt en ook het enthousiasme ebt weg.

De symptomen van een burn out 


Mensen met een burn-out:
  • zijn emotioneel en lichamelijk uitgeput. Mensen met burn-out hebben al te lang uit hun reserves geput en zijn op het einde van de rit lichamelijk en emotioneel volledig uitgeput
  • hebben een afnemend engagement en motivatie. Ze zijn cynisch en/of afstandelijk. Ze voelen zich niet meer gemotiveerd of geëngageerd en nemen daardoor een afstand van het werk of van hun klanten, patiënten, cliënten, enz.
  • hebben het gevoel dat ze professioneel falen. Ze twijfelen aan het nut van het werk en hebben het gevoel dat ze het werk niet meer goed kunnen. Dat laatste komt wellicht omdat ze zich zo overbelast voelen waardoor ze zich niet meer kunnen concentreren en meer fouten maken
  • hebben minstens twee lichamelijke klachten (vermoeidheid, spierpijn, nekpijn, rugpijn)

Hoe herken je een beginnende burn out? 


Mensen met een beginnende burn-out ervaren negatieve emoties als ontgoocheling, kwaadheid en zijn op bepaalde momenten niet meer gemotiveerd om naar het werk te gaan. Ze piekeren over het werk en twijfelen aan het nut van hun werk. Het kan gebeuren dat mensen zo’n periode van weinig motivatie afwisselen met een periode van compensatie. Dat betekent dat ze na die periode terug extra hard werken. Deze mensen willen zich immers herpakken. Daar is op zich niets verkeerd mee. Weet echter dat er in die gevallen dan vaak energie wordt geput uit de reserves, waardoor de kans ontstaat dat men opnieuw in een periode terecht komt waar men geen motivatie meer heeft.

Het is belangrijk om deze emoties en ervaringen onder ogen te zien. Zo niet, dan dreigt de beginnende burn-out over te kunnen gaan naar een echte burn-out.

Laat het niet zo ver komen: met loopbaanbegeleiding vind je de job die op je lijf geschreven is.

Meest Recente Posts

Contact

Hoe kunnen we u helpen?

Met veel plezier beantwoorden wij al jouw vragen. Een afspraak maken? Verkennen wat mogelijk is?

Blog

In de kijker

Nieuwsbrief

Abonneer u op de nieuwsbrief

Schrijf u in op de nieuwsbrief en blijf als eerste op de hoogte van ons laatste nieuws!

NIEUWSBRIEF

Abonneer u op de nieuwsbrief

Bekijk de vorige updates