Corona zorgt voor een ongekende piek in het ziekteverzuim


Corona zorgt voor ongekende piek in kortstondig ziekteverzuim

Volgens een recente studie van Acerta zien we dat er in de eerste drie maanden van 2020 maar liefst 4,5% van de werkdagen op onze Belgische arbeidsmarkt verloren gingen aan kortstondig ziekteverzuim. In maart, wanneer het coronavirus snel uitbreidde, piekte het kort met maar liefst 70% meer dan in dezelfde periode van het vorige vorig jaar.

Bij arbeiders en in grote ondernemingen werden de meeste korte afwezigheden opgetekend. Ook in de in de zorgsector ligt het cijfer opvallend hoog: 10% van de arbeidsdagen werd er door kort ziekteverzuim niet gepresteerd.

Er is natuurlijk ook variatie tussen de verschillende sectoren en jobs merkbaar De rust- en verzorgingstehuizen noteren een bijna-verdubbeling tegenover maart het vorige jaar. Idem voor de thuisverpleging. De hoogste piek kortstondig ziekteverzuim werd in maart opgetekend voor de gezins- en bejaardenhulp.

De analyse van Acerta spitst zich enkel toe op afwezigheden van 30 dagen of minder, waarbij werknemers een loondoorbetaling ontvangen.

Het is dus vrij duidelijk dat corona een invloed heeft op de cijfers van kortstondig ziekteverzuim. Werknemers met ziektesymptomen van Covid-19 bleven uiteraard meteen thuis, om verdere verspreiding tegen te gaan. Maar ook werknemers met andere ziektesymptomen bleven wellicht sneller thuis van het werk dan dat ze in pre-coronatijden zouden gedaan hebben.

Ondanks de hoge cijfers van het ziekteverzuim merken we echter dat die cijfers in het niet vervalt in vergelijking met de stijging van het aantal werknemers namelijk 1,3 miljoen dat tijdelijk werkloos door Corona.

Bron: Acerta

Meest Recente Posts

Contact

Hoe kunnen we u helpen?

Met veel plezier beantwoorden wij al jouw vragen. Een afspraak maken? Verkennen wat mogelijk is?

Blog

In de kijker

Nieuwsbrief

Abonneer u op de nieuwsbrief

Schrijf u in op de nieuwsbrief en blijf als eerste op de hoogte van ons laatste nieuws!

NIEUWSBRIEF

Abonneer u op de nieuwsbrief

Bekijk de vorige updates