De vooroordelen over het werken als ambtenaar, zoals saai werk en weinig doorgroeimogelijkheden, zijn hardnekkig. Volgens recente gegevens van het Salariskompas van Jobat.be is werken voor de overheid echter geen slecht idee. De overheid staat op de vijfde plaats als het gaat om de best betalende sectoren, en de medewerkers zijn over het algemeen gelukkig in hun werk.
Cliché 1: werken voor de overheid is altijd 9-tot-5. Dat klopt zeker niet. Veel organisaties hanteren flexibele werktijden, waardoor je niet gebonden bent aan strikte uren. Je kunt je werktijden zelf indelen, wat bijdraagt aan een goede balans tussen werk en privé. Sommige functies, zoals die van onthaalmedewerker, hebben wel minder flexibele uren.
Cliché 2: vooral oudere mensen werken voor de overheid. In de realiteit is er een diverse mix van leeftijden, met ook veel jongere werknemers die op zoek zijn naar een baan met impact. De overheid verwelkomt medewerkers van alle leeftijden, inclusief zij die na een carrière in de privésector de overstap maken. De gemiddelde leeftijd is 45, en we zien deze diversiteit als een verrijking.”
Cliché 3: bij de overheid vind je niet echt interessante banen. Veel mensen vinden hun baan juist zeer veelzijdig. Bij de overheid zijn er veel administratieve banen, maar ook minder bekende functies zoals controleurs van voedselveiligheid of IT-professionals die met de nieuwste technologieën werken. Er zijn vacatures voor allerlei profielen en diploma's, dus er is voor iedereen wel iets te vinden dat aanspreekt.”
Cliché 4: ambtenaren hebben veel vakantie. Het klopt dat ambtenaren veel vakantiedagen hebben. Bij verschillende de FOD's hebben ze bijvoorbeeld 26 vakantiedagen, plus 12 inhaalrustdagen vanwege de 40-urige werkweek. Daarnaast hebben ze ook brugdagen. Maar ook in de privé kan het zijn dat je veel verlofdagen opbouwt.
Cliché 5: het is moeilijk gemotiveerd te blijven als je een vaste aanstelling hebt. Dat is zeker niet voor iedere ambtenaar het geval. De werkzekerheid motiveert juist om je in te zetten en door te groeien. Binnen de overheid zijn er mogelijkheden voor opleidingen en ontwikkeling, en je kunt zelfs tijdelijk bij een andere organisatie werken om nieuwe ervaring op te doen.
Cliché 6: je kunt geen carrière maken bij de overheid. Binnen de overheid kan je zowel horizontaal als verticaal doorgroeien, en ambitie wordt aangemoedigd. Ze proberen nieuwe medewerkers aan te trekken door de doorgroeimogelijkheden te benadrukken. Ook streven ze naar genderdiversiteit in leidinggevende functies en hanteren ze open en transparante sollicitatieprocedures.
Interesse in een loopbaanbegeleiding om uit te maken waar jij heen wil met jouw carriére?
Contgacteer ons voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Met de Loopbaancheque van VDAB betaal jij 45 euro per 4 uur individuele begeleiding als je op het ogenblik onder contract staat en je minstens 7 jaar werkervaring kan optekenen.
Bron: HLN