Stress op het werk. De belangrijkste oorzaken op een rij

Het is een bekend gegeven dat stress op het werk een van de belangrijkste oorzaken van ziekteverzuim is. Hoewel iedereen wel eens ziek kan worden, heeft ziekte als gevolg van werkgerelateerde stress vaak diepgaandere consequenties. Ondanks de groeiende erkenning van het belang van welzijn op het werk, zijn er nog steeds verschillende factoren die bijdragen aan stressgerelateerd ziekteverzuim.

De pandemie heeft een vergrootglas gelegd op de noodzaak van een positieve en gezonde werkomgeving, zowel fysiek als mentaal. Werknemers zijn nu meer dan ooit alert op het belang van werkgeluk en zijn zich bewust geworden van de impact van een negatieve werkomgeving op hun welzijn. Terwijl de focus nu meer ligt op het creëren van een gezonde balans en het verminderen van werkdruk, blijven er toch factoren die het mentale welzijn van werknemers negatief kunnen beïnvloeden.

Volgens onderzoek van de Antwerp Management School zijn er acht veelvoorkomende stressfactoren die kunnen leiden tot ziekteverzuim op het werk:

  1. Hoge werkdruk (91%)De toenemende werkdruk als gevolg van personeelstekorten en een ongelijke verdeling van het werk kan leiden tot overbelasting en stress.
  2. De toenemende werkdruk als gevolg van personeelstekorten en een ongelijke verdeling van het werk kan leiden tot overbelasting en stress.
  3. Onevenwichtige werk-privébalans (89%)Ondanks flexibele werkregelingen blijft het voor veel werknemers een uitdaging om een evenwicht te vinden tussen werk en privéleven.
  4. Ondanks flexibele werkregelingen blijft het voor veel werknemers een uitdaging om een evenwicht te vinden tussen werk en privéleven.
  5. Conflicten op het werk (81%)Conflicten met leidinggevenden of collega's kunnen een negatieve invloed hebben op het welzijn van werknemers en hun vermogen om effectief te functioneren.
  6. Conflicten met leidinggevenden of collega's kunnen een negatieve invloed hebben op het welzijn van werknemers en hun vermogen om effectief te functioneren.
  7. Moeilijke thuis- of gezinssituatie (79%)Persoonlijke problemen, zoals problemen thuis of in het gezin, kunnen leiden tot stress die het werkvermogen van werknemers aantast.
  8. Persoonlijke problemen, zoals problemen thuis of in het gezin, kunnen leiden tot stress die het werkvermogen van werknemers aantast.
  9. Mismatch tussen vaardigheden en jobfunctie (75%)Als de vereiste vaardigheden niet overeenkomen met de vereisten van de functie, kan dit leiden tot frustratie en stress bij werknemers.
  10. Als de vereiste vaardigheden niet overeenkomen met de vereisten van de functie, kan dit leiden tot frustratie en stress bij werknemers.
  11. Te veel verantwoordelijkheden (70%)Het jongleren met meerdere verantwoordelijkheden, zowel op het werk als thuis, kan leiden tot gevoelens van overweldiging en stress.
  12. Het jongleren met meerdere verantwoordelijkheden, zowel op het werk als thuis, kan leiden tot gevoelens van overweldiging en stress.
  13. Financiële zorgen (57%)Geldproblemen kunnen een constante bron van stress zijn die het vermogen van werknemers om te presteren op het werk beïnvloedt.
  14. Geldproblemen kunnen een constante bron van stress zijn die het vermogen van werknemers om te presteren op het werk beïnvloedt.
  15. Technostress (45%)De constante druk om altijd bereikbaar te zijn en de angst om iets te missen, zelfs buiten werktijd, kan leiden tot burn-out en uitputting.
  16. De constante druk om altijd bereikbaar te zijn en de angst om iets te missen, zelfs buiten werktijd, kan leiden tot burn-out en uitputting.

Het is van vitaal belang voor werkgevers om deze stressfactoren te erkennen en actief te werken aan het creëren van een gezonde en ondersteunende werkomgeving waarin het welzijn van werknemers centraal staat. Dit omvat het bieden van ondersteuning en hulpmiddelen om stress te beheersen en een goede balans tussen werk en privéleven te bevorderen.

Heb jij nood aan begeleiding omdat je het gevoel hebt dat je onder een te hoge stress werkt? 

Neem dan zeker contact met ons op. Diaspoor werkt met de loopbaancheques van VDAB waardoor je als je minstens 7 jaar werkervaring hebt slechts 45 euro moet investeren voor 4 uur individuele loopbaanbegeleiding. 

Vraag ons gerust naar een gratis kennismakingsgesprek waarin we je meer informatie kunnen verschaffen over onze werkwijze. 

Bron: Jobat

Image description

Contact Particulieren | Loopbaanbegeleiding Diaspoor Werk Met Zin

Meest Recente Posts

Contact

Hoe kunnen we u helpen?

Met veel plezier beantwoorden wij al jouw vragen. Een afspraak maken? Verkennen wat mogelijk is?

Blog

In de kijker

Nieuwsbrief

Abonneer u op de nieuwsbrief

Schrijf u in op de nieuwsbrief en blijf als eerste op de hoogte van ons laatste nieuws!

NIEUWSBRIEF

Abonneer u op de nieuwsbrief

Bekijk de vorige updates