Recent heeft de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening een belangrijke studie uitgebracht over vrijstellingen voor werklozen die een opleiding willen volgen. De studie werpt een licht op hoe deze vrijstellingen, die werklozen ontlasten van bepaalde verplichtingen zoals actief zoeken naar werk, kunnen bijdragen aan hun inzetbaarheid op de arbeidsmarkt.
In 2022 hebben meer dan 78.000 mensen gebruik gemaakt van deze regeling. Opvallend is dat het niet uitmaakt welk studieniveau men heeft, zowel laag- als hooggeschoolden vinden hun weg naar deze regeling. Echter, hoe verder iemand van de arbeidsmarkt verwijderd is, hoe uitdagender het wordt om hen met succes te betrekken bij een opleiding.
Een interessante bevinding is dat de duur van de opleiding invloed heeft op het succes. Kortere opleidingen leveren vaak betere resultaten op in termen van terugkeer naar de arbeidsmarkt. Dit roept echter ook een vraag op: moedigt het systeem van vrijstellingen mensen aan om in de regeling te blijven in plaats van actief op de arbeidsmarkt te zijn?
Uit de studie blijkt dat voltijdse beroepsopleidingen voor knelpuntberoepen en alternerende opleidingen de meest effectieve manieren zijn om mensen terug aan het werk te krijgen. Bijna 70% van de mensen vindt binnen 12 maanden na de opleiding werk.
In veel Europese landen is opleiding een verplicht onderdeel van de reis naar werk. In België daarentegen, met zijn unieke werkloosheidsmodel van onbeperkte uitkeringen, is opleiding geen verplichting, maar geeft het wel toegang tot specifieke rechten.
Het VBO pleit er dan ook voor om opleiding een verplicht onderdeel te maken van het traject van een werkzoekende. Ze benadrukken dat we moeten focussen op kortdurende opleidingen voor knelpuntberoepen, omdat deze een betere integratie op de arbeidsmarkt mogelijk maken.
Wil jij meer informatie over jouw mogelijkheden om een carrièreswitch te maken door het volgen van een opleiding volg dan zeker een Loopbaanbegeleidingstraject. We kijken samen wat het beste voor jouw schikt en geven je informatie over alle mogelijke steunmaatregelen mee.