Heb jij ook recht op 5 betaalde opleidingsdagen per jaar? Ontdek het hier!


Levenslang leren is een essentieel onderdeel van je carrière. Niet alleen om nieuwe vaardigheden te verwerven of je bestaande vaardigheden bij te schaven, maar sinds kort is het ook een wettelijke verplichting. Volgens de wet Werkbaar en Wendbaar Werk moeten alle werkgevers in de privésector hun werknemers gemiddeld vijf opleidingsdagen per jaar bieden. Maar wat betekent dit voor jou als werknemer? Laten we dit verder onderzoeken.

Wat zegt de wetgeving?

De nieuwe wet bepaalt de investering van bedrijven in levenslang leren door het gemiddelde aantal opleidingsdagen per werknemer te berekenen. Dit betekent dat het mogelijk is dat de ene werknemer tien opleidingsdagen per jaar gebruikt, terwijl een andere werknemer er geen gebruik van maakt.

Vanaf 1 januari 2024 moet elke voltijdse medewerker (full-time equivalent of FTE) gedurende 5 jaar minstens 5 opleidingsdagen per jaar krijgen. Maar er zijn uitzonderingen op deze regel:

Wanneer worden er verplichte opleidingsdagen voorzien?

De wettelijk bepaalde doelstelling is niet op elk bedrijf van toepassing. Alles hangt af van het aantal FTE medewerkers dat bij jouw werkgever in dienst is. Dit wordt berekend op basis van de gemiddelde voltijdse tewerkstelling in het bedrijf tijdens een bepaalde periode.

Minder dan 10 medewerkers

Als je werkt voor een bedrijf met minder dan 10 medewerkers, dan heeft deze wet geen gevolgen voor jou. Je werkgever wordt echter wel aangemoedigd om te investeren in de groei van zijn medewerkers.

Tussen 10 en 20 medewerkers

Als je werkt in een bedrijf met tussen de 10 en 20 werknemers, heb je recht op een individueel opleidingsbudget. Gedurende 5 jaar moet je gemiddeld 1 opleidingsdag per jaar krijgen. Je werkgever is verplicht om je een keer per jaar op de hoogte te brengen van je openstaand saldo.

Vanaf 20 medewerkers

Bij bedrijven met 20 of meer voltijdse medewerkers bestaat er naast een individueel opleidingsrecht ook een formeel opleidingsplan. Je hebt dan recht op minstens 5 dagen opleiding per jaar. Dat betekent dat je in 5 jaar tijd 25 opleidingsdagen ter beschikking moet krijgen.

Waar mogen de opleidingsdagen aan besteed worden?

Je kan jouw opleidingsdagen besteden aan zowel formele als informele opleidingen. Formele opleidingen worden gegeven door externe lesgevers of sprekers, terwijl informele opleidingen bestaan uit zelfstudie, training on the job, het bijwonen van conferenties, enzovoort.

Wat gebeurt er met dagen die niet worden opgenomen?

Als werknemer ben je niet verplicht om de opleidingsdagen waar je recht op hebt, te gebruiken. Deze ongebruikte dagen kunnen opgespaard worden gedurende 5 jaar. Dit betekent dat je na 5 jaar misschien recht hebt op 25 opleidingsdagen. Na 5 jaar vervalt dit krediet echter en begint de teller opnieuw.

Het is belangrijk om te weten dat jouw werkgever je niet mag ontslaan omwille van het niet gebruiken van opleidingsdagen. Als je ontslagen wordt, heb je het recht om – in overleg met je werkgever – de overgebleven opleidingsdagen te gebruiken tijdens je opzegtermijn. Maar als je zelf besluit te vertrekken of ontslagen wordt om dringende redenen, heb je dit recht niet.

De overheid moedigt levenslang leren aan en biedt nu een wettelijk kader hiervoor. Maak gebruik van deze mogelijkheid om jouw vaardigheden te verbeteren en je loopbaanperspectieven te vergroten. Het is een investering in jezelf die loont.

Voor meer informatie over de wet en je rechten als werknemer, kan je de website van de Federale Overheidsdienst raadplegen.

Tot slot, bij Diaspoor kan je terecht voor het opzetten van jouw ontwikkelwensen. Werk samen met jouw coech een gepersonaliseerd plan op maat uit voor jouw noden en wensen!

Image description

Contact Particulieren | Loopbaanbegeleiding Diaspoor Werk Met Zin

Meest Recente Posts

Contact

Hoe kunnen we u helpen?

Met veel plezier beantwoorden wij al jouw vragen. Een afspraak maken? Verkennen wat mogelijk is?

Blog

In de kijker

Nieuwsbrief

Abonneer u op de nieuwsbrief

Schrijf u in op de nieuwsbrief en blijf als eerste op de hoogte van ons laatste nieuws!

NIEUWSBRIEF

Abonneer u op de nieuwsbrief

Bekijk de vorige updates