In 2022 bedroeg het brutoloon van mannelijke bedienden maar liefst 15% meer dan dat van vrouwelijke bedienden. Het verschil onder arbeiders is helaas nog groter want daar is de kloof 16,9 %.
Uit een bevraging van Liantis aan kmo-werkgevers kan er worden geconcludeerd dat ze ook voorstander zijn om de kloof te dichten.
Loonverschillen blijven een gevoelig thema. Vooral het verschil in lonen tussen mannen en vrouwen blijft zeer omstreden. In 2022 verdienden mannelijke bedienden gemiddeld 3.747,21 euro wat 15% meer is dan het gemiddelde loon van vrouwelijke bedienden waarvan het gemiddelde loon neerkwam op 3.258,50 euro. De loonkloof wordt kleiner maar met kleinen percentages tegenover de vorige jaren.
Natuurlijk zijn er ook nog andere verschillen op te merken. Meer dan 40% van de vrouwen werkt deeltijds terwijl slechts een kleine 12% van de mannelijke werknemers dat doet. Dat heeft natuurlijk impact op de cijfers.
Bovendien zien we dat deeltijds werk in hogere functies voor vrouwen niet altijd mogelijk is, waardoor minder vrouwen voor dergelijke functies gaan Verder zijn vrouwen ook vaker aan het werk in sectoren waarin de lonen minder hoog zijn. Verder merkt men dat mannen bij de sollicitatieprocedure vaak scherper onderhandelen over hun loonpakket.
Visie van de KMO werkgevers
Bijna 7 op de 10 werkgevers is vragende partij voor meer transparantie over lonen voor dezelfde functies. En dat mag volgens de werkgevers zelf best publiek. Zo is 46% van de bevraagde werkgevers is voorstander om lonen te vermelden in vacatures. 32% staat hier neutraal in, terwijl slechts 22% hier echt niet voor open staat.
Maar kunnen deze werknemers wel concurreren met de lonen die grotere bedrijven kunnen ophoesten? Een aantrekkelijk loonpakket bestaat tegenwoordig uit meer dan een brutoloon en werknemers weten best dat een hoger brutoloon niet altijd meer oplevert op het einde van de maand. Extralegale voordelen, zoals maaltijdcheques en een groepsverzekering, winnen aan populariteit. En ook flexibiliteit in de werkuren en thuiswerk voor een goeie werk-privé balans vinden werknemers een grote plus.
In de kantlijn van het onderzoek kwam ook naar voren dat bijna 6 op de 10 bevraagde kmo-werkgevers een betere organisatie van kinderopvang ziet als een meerwaarde en als kans om de loonkloof deels te dichten. Het is immers zo dat familiale verantwoordelijkheden toch nog vaak gedragen worden door de vrouwen. Dat maakt dat vrouwen niet altijd ten volle kunnen doorgroeien naar hogere functies, mét hogere lonen, omdat ze moeilijker te combineren zijn met de zorg voor kinderen.
Bron Liantis, Uit een analyse van hr-dienstengroep bij meer dan 275.000 kmo-werknemers en 1060 kmo-werkgevers
#loonkloof#gelukkigopjewerk#waardering#loopbaanbegeleiding