1 op de 6 werklozen zit al meer dan 5 jaar zonder job


Bijna één op de zes werkzoekenden in Vlaanderen is al langer dan vijf jaar werkloos. Het gaat om maar liefst 28.765 mensen. Volgens VDAB zijn velen van hen niet meer toe te leiden naar werk omdat ze niet in staat zijn om te werken vanwege andere problematieken.

De VDAB heeft in de laatste twaalf maanden 361.493 vacatures ontvangen. Dat is een enorm aantal, want eind april waren er slechts 189.270 werklozen in Vlaanderen. Ondanks het grote aantal vacatures vinden veel van de werklozen toch geen job. Maar liefst 28.765 van hen zoeken al meer dan vijf jaar vruchteloos naar een baan en maar liefst 10.127 werklozen in Vlaanderen zijn zelfs al langer dan tien jaar zonder succes naar een job aan het ‘zoeken’.

Wie langer dan tien jaar werkzoekend is kreeg vorig jaar gemiddeld 0,17 sollicitatieopdrachten van VDAB. VDAB zegt hierover dat het aantal sollicitatieopdrachten voor langdurig werkzoekenden lager ligt, omdat ze een deel van die mensen nu en op langere termijn niet kunnen matchen met een job omdat er meer opleiding en steun nodig is.

VDAB benadrukt echter ook dat er steeds minder langdurig werkzoekenden zijn. In april 2023 lag het aantal mensen dat minstens twee jaar werkloos was, 11% lager dan in april vorig jaar.

Volgens VDAB zijn er zowat 17.505 werklozen die ze niet aan een job kunnen helpen. Dat is 9,2% van het totale aantal werkzoekenden. Dat komt omdat hun afstand tot de arbeidsmarkt te groot is. Ze hebben nood aan andere begeleiding volgens VDAB.

De overgrote meerderheid van die mensen krijgt een werkloosheidsuitkering. Door de werkloosheidsuitkering niet in tijd te beperken blijven die mensen in de werkloosheid zitten, maar ze horen in feite ergens anders thuis zoals bijvoorbeeld bij het OCMW waar ze een leefloon kunnen krijgen en ook een meer aangepaste begeleidingen kunnen krijgen.

Verschillende politieke actoren pleiten voor een beperking tot 2 jaar werkloosheid en ook voor het invoeren van gemeenschapsdienst voor deze mensen. Ze kunnen volgens hem dan werken om zo ervaring op te doen en opnieuw aansluiting te vinden bij de arbeidsmarkt. Onder andere NVA en CD&V zijn voorstander van een dergelijke oplossing.

VDAB zegt dat die gemeenschapsdienst er wel kan komen, maar dat die nog in de kinderschoenen staat.  Ondertussen begeleiden ze langdurig werkzoekenden ook op andere manieren naar een job. Vorig jaar hebben bijvoorbeeld meer dan 28.000 werkzoekenden een vorm van werkplekleren gedaan, waarbij ze stap voor stap met een beroep in contact komen. En voor de rest proberen ze nieuwe werklozen voortaan nog sneller te contacteren, om te voorkomen dat ze lang werkzoekend blijven. Vroeger namen ze binnen de maand voor het eerst contact op met hen. Nu doen ze dat al na twee weken.”

Arbeidsmarktspecialist Ive Marx (Universiteit Antwerpen) vindt ook dat de werkloosheidsuitkering moet worden beperkt in de tijd maar hij voegt hieraan toe dat de beperking van de werkloosheid in de tijd alleen voor nieuwe werklozen mag gelden.

Een verplichte gemeenschapsdienst voor mensen die lang werkloos zijn, is volgens Ive Marx geen goed idee omdat het begeleiden van dergelijke mensen veel te duur zou zijn. 

Bron: Gva

#werkloosheid

Meest Recente Posts

Contact

Hoe kunnen we u helpen?

Met veel plezier beantwoorden wij al jouw vragen. Een afspraak maken? Verkennen wat mogelijk is?

Blog

In de kijker

Nieuwsbrief

Abonneer u op de nieuwsbrief

Schrijf u in op de nieuwsbrief en blijf als eerste op de hoogte van ons laatste nieuws!

NIEUWSBRIEF

Abonneer u op de nieuwsbrief

Bekijk de vorige updates