Een studie van het RIZIV over de jaren 2018 tot 2021 toont volgende stijgingen in aantal.
Depressies 12 % Burn-outs 66 %. Dysthymie (langdurige depressie) met 26 % Angststoornissen met 22 % Malaise en vermoeidheid met 34 %
Depressies en burn-outs vormen hiermee samen de twee meest gestelde diagnoses.
Voor musculoskeletale aandoeningen stelde de studie ook veranderingen vast.
Daling in interne knieblessures -28 % Lage rugproblemen +4 % Tenniselleboog +42 %.
Er is ook een Inhaalbeweging voor kankerdiagnoses vastgesteld. Er werd een stijging met 14 % gemeten van het aantal intredes in arbeidsongeschiktheid omwille van borstkanker
Tussen 2019 en 2020 daalde het aantal intredes omwille van borstkanker met bijna 10 %. In 2021 steeg dit opnieuw met 23 % ten opzichte van 2020. Dezelfde evolutie werd vastgesteld bijvoorbeeld ook bij longkanker of nierkanker. Deze bevindingen liggen in lijn met de niet-gestelde kankerdiagnoses in 2020 ten gevolge van uitgestelde zorg door de Corona crisis.
Maar hoe komt het dat de cijfers voor psychosociale aandoeningen zo verontrust wekkend stijgen?
De verhoging van de pensioenleeftijd speelt zeker een rol.
Daarnaast weten we dat één op de drie mensen geen hulp zoekt voor psychologische problemen. Het taboe is nog steeds groot, vooral bij mannen. Daardoor sleept de situatie te lang aan en wordt het zo erg dat mensen niet meer kunnen werken.
Verder zijn er ook de gevolgen van het thuiswerken: sommige mensen zijn daar gelukkig mee, maar vooral mensen met jonge kinderen bleken er veel moeite mee te hebben.
Wacht dus niet te lang voor je aan de alarmbel trekt!
Bronnen: Onafhankelijk Ziekenfonds, De Tijd, RIZIV.