Uit onderzoek van is gebleken dat technologie er voor heeft gezorgd dat maar liefst drie op de vier werknemers getuigen dat hun job de voorbije jaren werd aangepast. Naast verandering in de manier van werken melden ze ook dat het takenpakket op zich ook grondig wijzigde.
Maar liefst 97 % van de ondervraagden verwacht de komende jaren nog veel extra wijzigingen en zowat 42 % verwacht zelfs vrij drastische veranderingen.
Als conclusie kunnen we afleiden dat andere competenties aan belang zullen winnen. Er worden steeds minder fysieke en manuele skills gevraagd en er wordt alsmaar meer aandacht gegeven aan onder andere sociale, emotionele en technologische competenties.
Maar hoe zien de werknemers deze evolutie zelf tegemoet? Velen zien deze veranderingen gelukkig eerder als een kans dan als een bedreiging. Men ervaart vaak dat de leerkansen in hun job toeneemt net dankzij technologie. 50 % van de ondervraagden is ervan overtuigd dat de evolutie nieuwe uitdagingen en hen ook meer autonomie zal brengen.
Maar zoals vaak is er ook een keerzijde aan deze veranderingen verbonden. Zo weet men ondertussen ook dat technologische veranderingen bij veel werknemers leidt tot meer stress. Daarnaast voelt een groot aandeel een negatieve impact op de verbondenheid met de collega's.
De Corona crisis ons heeft aangetoond dat werknemers een groot aanpassingsvermogen aan de dag kunnen leggen. Echter op vlak van werkbaarheid en verbinding is er nog zeer veel werk aan de winkel. Bij zowat alle bevragingen constateren we een daling in de mentale gezondheid van werknemers. De verbondenheid met de organisatie is in het algemeen ook drastisch gedaald. Zo geeft slechts de helft van de werknemers aan dat ze zich nog verbonden voelen met de organisatie waarin ze aan het werk zijn.
Tijd voor grondige analyses dingen zich dus op. De bedrijven kunnen hiermee aan de slag door de stand van zaken binnen hun organisatie zo goed mogelijk in kaart te brengen. Werknemers zelf kunnen onderzoek voeren naar hun werkwaarden, eisen voor bedrijfscultuur en nog zo veel meer. Het complete plaatje moet immers kloppen voor een duurzame arbeidsrelatie.
Meer info? Bel ons gerust vrijblijvend op 0476 88 05 37 voor meer informatie of stuur een mailtje naar info@diaspoor.be We helpen je graag verder!
Onderzoek gevoerd door Prof. dr. Kathleen Vangronsvelt van het Next Generation Work