En hoe staat het nu met het telewerken bij de ingang van het nieuwe schooljaar?


Vanaf 1 september 2021 zal er een versoepeling van toepassing zijn op het vlak van telewerk. Die zijn van kracht tot en met 31 oktober 2021.

Concreet is telewerk vanaf 1 september 2021 niet langer sterk aanbevolen, met uitzondering in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, hier blijft telewerk sterk aanbevolen. Het Overlegcomité heeft de bedrijven wel uitgenodigd om telewerk structureel te verankeren.

Verder gaat het Verbond van Belgische Ondernemingen er ook van uit dat telewerk een blijvende realiteit is, ook na corona. Wel zal elk bedrijf oplossingen op maat moeten zoeken, zo zei topman Pieter Timmermans in "De ochtend" op Radio 1.

Hij wijst er vooreerst op dat er al dertig procent telewerk was vóór de coronacrisis. "En volgens onderzoek bij de werkgevers zal dat stijgen naar veertig procent of meer.  En wat de werknemers betreft: zestig procent van wie telewerkt, verwacht dat ook in de toekomst te blijven doen."

Telewerk is wel iets dat op maat van het bedrijf moet worden opgezet. Er is niet één goed model dat voor iedereen werkt, zo zegt Timmermans. Want niet elke activiteit leent zich tot telewerk. En de wensen van de werkgever, die een efficiënt bedrijf wil, moeten in overeenstemming worden gebracht met die van de verzuchtingen van de werknemer, die vaak te maken hebben met mobiliteit.

Maar wat vinden de werknemers hier zelf over?

Uit een nieuwe bevraging van Securex blijkt dat de helft van de werknemers nu gemiddeld 3,7 dagen per week naar de werkvloer gaat. 70 % is hierover tevreden, maar wil ook (deeltijds) thuis blijven werken. Er wordt ook door zowat de helft van de werknemers die na de thuiswerk periode terugkeert dat ze zich meer overprikkeld voelt na een dag werken op kantoor. Daarnaast geeft maar liefst 38 % aan dat ze sneller zijn afgeleid op kantoor. 40 % geeft aan thuis meer uren te werken dan op kantoor. Maar liefst 30 % van de werknemers geeft aan dat men het als een cultuurshock aanvoelde om terug te keren naar de werkvloer. Het is voor een groot aantal werknemers dus wennen om opnieuw op de werkplek te gaan werken, maar toch is 69% van de werknemers opgelucht dat ze opnieuw buitenshuis kunnen gaan werken. Naar kantoor gaan laat de helft van de werknemers naar eigen zeggen toe om werk en privé beter te scheiden (55%).

Wat wensen de bedrijven?

Bijna de helft van de werknemers die nu na een periode verplicht thuiswerk terugkeert naar de werkplek, zegt verplicht te worden door de werkgever om (deels of volledig) op kantoor te werken. Een vijfde (21%) geeft aan dat werken op kantoor bij hen wordt aangemoedigd, maar niet verplicht is. Volgens een zesde (17%) uit hun werkgever geen voorkeur, en worden ze volledig vrijgelaten in de keuze om van thuis uit of op de werkplek te werken. 

Bijna 1 op 6 werknemers geeft aan dat werken op kantoor nog wordt afgeraden door hun werkgever, maar dat het wel mag. Dit geldt vooral voor werknemers uit grotere organisaties. Bij bedrijven van maximum 20 personen is dat slechts 6%, bij deze tussen 21 en 250 personen is dat 15% en bij organisaties met meer dan 250 personen is het  14%.

Bronnen:
www.premier.be; ministerieel besluit van 25 augustus 2021 houdende wijziging van het ministerieel besluit van 28 oktober 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken, B.S. 26 augustus 2021.
https://www.partena-professional.be/nl/knowledge-center/infoflashes/coronavirus-wat-met-telewerk-vanaf-1-september
https://www.standaard.be/cnt/dmf20210826_97701910
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2021/08/26/vbo-telewerk-is-een-blijver/

 

 

 

 

Meest Recente Posts

Contact

Hoe kunnen we u helpen?

Met veel plezier beantwoorden wij al jouw vragen. Een afspraak maken? Verkennen wat mogelijk is?

Blog

In de kijker

Nieuwsbrief

Abonneer u op de nieuwsbrief

Schrijf u in op de nieuwsbrief en blijf als eerste op de hoogte van ons laatste nieuws!

NIEUWSBRIEF

Abonneer u op de nieuwsbrief

Bekijk de vorige updates