Uit de grote werkgeversbevraging van Acerta blijkt dat bedrijven telewerk helemaal bovenaan plaatsen in het lijstje met prioriteiten op human resources -vlak. Ondanks de geleidelijke terugkeer naar de werkvloer, zal thuiswerk dus een belangrijke rol in blijven spelen in de toekomst.
Doordat veel bedrijven gedwongen werden om hun medewerkers thuis te laten werken is er heel wat veranderd in de visie op het telewerken. Bijna zeven op de tien ondernemingen hebben nu vertrouwen in de thuiswerkers en maar liefst 62 % vindt dat thuiswerk een positief effect heeft op de balans tussen werk en privéleven.
Ook voor bedrijven heeft telewerken immers zijn voordelen. Men is er achter dat het zorgt voor een betere werk privé balans. Men beseft ook dat de druk van de woon-werkverplaatsing vaak veel kopzorgen meebrengt. Maar liefst veertig procent van de werkgever vindt dat hun werknemers gemiddeld meer uren in de week werken en een kleine veertig procent meent ook dat ze productiever zijn. Daarom wil iets meer dan de helft van de bedrijven thuiswerk stimuleren.
Die bedrijven zullen de komende jaren dus hard aan de slag moeten om hun activiteiten zoals vergaderen en samenwerken verder aan te passen. Daarnaast hebben ze ook werk aan de winkel om het HR beleid op deze nieuwe situatie af te stemmen. Bedrijven zullen een thuiswerkbeleid op poten moeten zetten. Hierin zal onder andere rekening moeten gehouden worden met thuiswerkvergoedingen en nieuwe werkroosters.
Dit alles is een zeer positieve evolutie. Wat ons niet belet even aan te halen dat 100% thuiswerk zeker ook niet aan te raden is. We blijven er op hameren dat er ook nood is aan sociale contacten en connectie met de werkvloer om gemotiveerd te blijven.