Dreiging voor vakantiedagen

Volgens een recente studie van Acerta(1) sparen Belgen massaal vakantiedagen op. Tijdens de voorbije paasvakantie werd onder meer 13 % minder verlof opgenomen dan in 2020 en maar liefst 37 % minder dan in 2019. Slechts 4,4 % van de werkbare uren werd gereserveerd voor de vakantie. Het opgenomen aantal vakantiedagen stond dan al op een historisch laag niveau. Over het algemeen zijn er op het ogenblik een derde minder verlofdagen opgenomen in 2021.

Dat is volkomen te begrijpen. De onzekerheid en het niet kunnen afreizen naar vaak populaire vakantieoorden zet een rem op de beslissingen. Maar alles heeft natuurlijk een keerzijde. Stel dat alle werknemers hun verlof verder massaal blijven opsparen zullen de bedrijven zonder een vaste vakantieplanning operationeel in de moeilijkheden komen te zitten.

Komt daarnaast nog de puzzel om tussen de gewone verlofdagen de verlofdagen die men uittrekt voor vaccinatie in te plannen. De overheid heeft ook opgeroepen om je vakantie in te plannen in functie van je vaccinatie.

Daarnaast zijn er verder ook de wettelijke bepalingen die moeten worden gerespecteerd. Zo bestaat er bijvoorbeeld het verbod om wettelijke vakantie over te dragen, het recht voor iedereen om minstens twee opvolgende weken vakantie per jaar te mogen genieten, voorrangregels voor ouders met schoolgaande kinderen.

De volgend Corona realiteit is dus een feit. Er is minder nood aan occasioneel niet gepland verlof wat er zeker voor zal zorgen dat het voor de ondernemingen een hele puzzel zal worden om aan alle voorwaarden te voldoen om zonder operationele last de verloven allemaal te kunnen gunnen.


(1)Onderzoek uitgevoerd bij 260000 werknemers 

Meest Recente Posts

Contact

Hoe kunnen we u helpen?

Met veel plezier beantwoorden wij al jouw vragen. Een afspraak maken? Verkennen wat mogelijk is?

Blog

In de kijker

Nieuwsbrief

Abonneer u op de nieuwsbrief

Schrijf u in op de nieuwsbrief en blijf als eerste op de hoogte van ons laatste nieuws!

NIEUWSBRIEF

Abonneer u op de nieuwsbrief

Bekijk de vorige updates