Loopbaanbegeleiding als instrument voor een duurzame samenwerking


Loopbaanbegeleiding is het instrument voor een duurzame samenwerking

Een groot misverstand wat we zeer vaak horen is dat als werknemers loopbaanbegeleiding volgen, ze vaak voor een andere wending in hun carrière gaan en hun huidige arbeidsplaats verlaten. Men gaat inderdaad vaak wat zaken anders aanpakken na een begeleiding, maar dat hoeft zeker niet gepaard gaan met verandering van job, laat staan van werkgever. Loopbaanbegeleiding heeft vaak net een positief effect op de samenwerking tussen werknemer en werkgever. Het is dan ook niet vreemd dat werkgevers soms vragende partij zijn voor loopbaanbegeleiding bij hun werknemers. Meerdere bedrijven hebben zelfs een interne loopbaancoach of doen beroep op een loopbaancoach voor een opdracht binnen hun bedrijf.

Het kan net zeer positief zijn voor een bedrijf als medewerkers aan de slag gaan met hun loopbaan. Ze verkrijgen door de begeleiding meer inzichten en worden gemotiveerd voor zelfsturing. Vaak vertaalt zich dat in reële acties om de gestelde doelen te bereiken.

Na een traject weet men immers wat men nodig heeft om gemotiveerd te blijven en dat kan alleen maar bijdragen tot een hogere jobtevredenheid. De werknemer staat ook sterker in het werkveld, waardoor hij beter bijdraagt tot de doelen van de organisatie. Uit onderzoek weten we dat slechts 1 op de 10 werknemers na loopbaanbegeleiding de organisatie verlaten. De meesten vinden opnieuw een weg binnen de organisatie maar vaak veel meer bewust en tevreden dan voor de begeleiding.

Door de subsidie van de loopbaancheque door de Vlaamse Overheid is de begeleiding ook zeer betaalbaar. Elke werknemer en zelfstandige die minstens zeven jaar werkervaring heeft kan immers de loopbaancheque inzetten voor de begeleiding. Om de zes jaar kan je gebruik maken van 2 cheques voor een totaal van zeven uur begeleiding.

Als werknemers meer inzicht hebben in hun noden vergroot de kans dat ze eventuele ongenoegen veel sneller aankaarten. Dat verhoogt natuurlijk de kans om samen binnen het bedrijf tot oplossingen te komen. Als een ongenoegen voort smeult zonder er aandacht aan te besteden weten we immers dat de problemen zich niet vanzelf oplossen. Meestal escaleren de zaken en dat kan uiteindelijk wel leiden tot een vertrek.

En wat is verder positief? De werknemer leert zijn competenties vaak efficiënter in te zetten, heeft soms zaken aangereikt gekregen waardoor hij een beter beheer van timemanagement onder de knie krijgt of prioriteiten beter kan bepalen. Vaak heeft men bepaalde onzekerheden kunnen bespreken en deze naderhand kunnen plaatsen. Kortom loopbaanbegeleiding creëert een win -win situatie voor werkgever en werknemer.

Sandra Bonny


Meest Recente Posts

Contact

Hoe kunnen we u helpen?

Met veel plezier beantwoorden wij al jouw vragen. Een afspraak maken? Verkennen wat mogelijk is?

Blog

In de kijker

Nieuwsbrief

Abonneer u op de nieuwsbrief

Schrijf u in op de nieuwsbrief en blijf als eerste op de hoogte van ons laatste nieuws!

NIEUWSBRIEF

Abonneer u op de nieuwsbrief

Bekijk de vorige updates