Wat als je lief ook je collega is?

Gisteren was het Valentijn, het feest van de liefde. Gezien we een groot deel van onze tijd op het werk doorbrengen is het natuurlijk ook mogelijk dat er op het werk liefdesrelaties ontstaan. Voor sommige mensen is dat een droomscenario. Anderen 'vechten' daar zeer bewust tegen en houden de emoties onder controle. Een relatie op het werk? Daar zijn immers voor maar ook nadelen aan verbonden. We delen er enkele hieronder. Tenslotte een luikje wetgeving hierover. Wat mag worden verboden en wat niet... 

Voordelen

Samen uit samen thuis, met één wagen of samen op het openbaar vervoer.
Lunchen kan ook met zijn tweetjes, gezellig.
Af en toe de dag doorbreken door wat gezellig te kletsen of een lieve blik, heerlijk.
Je partner weet precies waar het over gaat als jij jouw hart lucht over een vervelende kwestie.
In de poging indruk te maken op elkaar (‘Kijk eens hoe professioneel/slim/creatief… ik ben!’), maken jullie meteen ook indruk op de baas.

Nadelen

De collega’s hebben meestal geen boodschap aan gefladder of intieme blikken daarom krijgen koppels op de werkvloer vaak te maken met negatieve reacties zoals geroddel, irritatie, jaloezie...
Als één van beide partners een leidinggevende functie heeft wordt er snel aan ‘voortrekken’ gedacht.
Als één van beiden een werkprobleem heeft, kan de partner het niet onbevooroordeeld bekijken.
Hoe wakker je ’s avonds de romantiek weer aan, na een hele dag zakelijke omgang?
En wat als de liefde ooit uitdooft? Werken met je lief kan top zijn maar of dat zo is met een ex-lief?

Maar, wat mag worden verboden en wat niet?

Een werkgever kan liefdesrelaties tussen twee collega’s niet verbieden, want de wet op het privéleven is ook op het werk van kracht.

Het koppel is ook niet verplicht de werkgever op de hoogte te brengen van de relatie. Wat natuurlijk niet kan, is dat de relatie zou leiden tot belangenconflicten of misbruiken.

Men kan het koppel ook niet verbieden om in hetzelfde team verder te werken. Maar het kan wel worden voorgesteld als een optie, zeker als er sprake is van een (potentieel) belangenconflict. De eventuele aanpassing mag echter geen nadelige gevolgen hebben voor de werknemers in kwestie.

Wanneer de relatie een invloed heeft op de goede werking van het team of de onderneming, heeft de werkgever het recht om in te grijpen. “Het is natuurlijk niet toegestaan dat een manager bijvoorbeeld een premie of promotie toekent aan een werkneemster met wie hij een intieme relatie heeft, zonder dat daar een andere geldige reden voor is.

Een bedrijf kan best in ieders belang hierover een duidelijke visie opstellen.

"Het is belangrijk om duidelijke en precieze regels in het arbeidsreglement op te nemen zodanig dat dit soort situaties en mogelijke misbruiken kunnen worden voorkomen. In dit reglement moet worden herinnerd aan de regels van het gezond verstand die respect voor eenieder in het kader van de arbeidsbetrekkingen garanderen.


Bronnen Tempo team, Partena Professionals

 

Meest Recente Posts

Contact

Hoe kunnen we u helpen?

Met veel plezier beantwoorden wij al jouw vragen. Een afspraak maken? Verkennen wat mogelijk is?

Blog

In de kijker

Nieuwsbrief

Abonneer u op de nieuwsbrief

Schrijf u in op de nieuwsbrief en blijf als eerste op de hoogte van ons laatste nieuws!

NIEUWSBRIEF

Abonneer u op de nieuwsbrief

Bekijk de vorige updates