Studiekeuzebegeleiding is geen overbodige luxe!



Studiekeuzebegeleiding 

Echt geen overbodige luxe!

Je studiekeuze bepaalt in grote mate hoe je leven er de volgende jaren uit zal zien. Het begint met de keuze over welke leeromgeving het best aansluit bij jouw persoonlijkheid en voorkeuren. Tegenwoordig zijn er immers ontzettend veel verschillende wegen om een beroep aan te leren. Wist je dat je kan opteren voor een opleiding binnen een bedrijf? Of zit je vol twijfels over de keuze tussen een hogeschool of universiteit? Je slaagkans hangt voor een groot deel af of de keuze van de onderwijsinstelling goed is gemaakt. Het systeem moet immers bij je passen en je motiveren.

Vaak krijgen we als loopbaanprofessionals mensen over de vloer die ons aangeven dat ze het jammer vinden dat ze destijds geen grondig onderzoek hebben gedaan voor ze de keuze voor een studierichting hebben gemaakt

Veel verschillende zaken kunnen je keuze immers beïnvloeden. Vaak kiest men voor richtingen die aansluiten bij vakken waar men goed op scoorde in het middelbaar. Anderen worden gemotiveerd door een kennis of familielid die uiterst tevreden is over zijn of haar job. Anderen kiezen richtingen die helemaal niet bij hen passen omdat ze niet in kaart hebben gebracht hoe het leven met job X of Y er uit ziet.

Het klinkt dan: “had ik dit allemaal geweten voor ik een keuze had gemaakt dan zou ik het zeker anders hebben aangepakt”. Het is bijvoorbeeld echt niet omdat je goed in iets bent dat het je ook motiveert. Boven beschreven zaken zijn weliswaar herstelbaar, ook op latere leeftijd, maar het wordt vaak ervaren als een groot tijd en energieverlies.

Het loopt ook vaak fout bij het slecht inschatten van de werkomstandigheden op het terrein. Tijdens de studie lijkt het gekozen beroep dan wel nog compatibel, maar eens geconfronteerd met de realiteit op de werkvloer merkt men dat er iets niet klopt. Dat kan te maken hebben met een veelheid aan oorzaken. Waarden, wensen op het vlak van levensstijl, aangenomen veronderstellingen en visies maar ook zaken zoals jouw persoonlijkheid spelen een belangrijke rol.

Het is daarom uiterst nuttig om voor je keuze een grondig traject te volgen en te bepalen waar je sterktes en zwaktes liggen, wat je energie geeft en wat bij jou energie vreet, hoe je aankijkt tegen balans werk en privé en welke werkomstandigheden je aanspreken en welke niet.

Een traject bij een loopbaanprofessional zet je ook in de realiteit met antwoorden op vragen als, is er veel vraag naar dergelijke profielen, wat zijn de voor-en de nadelen van deze specifieke job, hoe zit het met de verdiensten. Daarnaast kan een belangrijke afweging ook zijn of je later het liefst in loondienst zou werken, of je eerder droomt van een eigen zaak, of wil je liever verschillende statuten of zelfs jobs combineren.

Daarnaast is het belangrijk te weten wat jouw persoonlijke leerstijl is en in welke beroepsmilieus je het best zou aarden. Je ziet, heel wat redenen om de koe bij de horens te vatten. 

De vragen waarbij we je kunnen helpen
  • Ik heb geen idee wat ik wil studeren na de middelbare school.
  • Ik twijfel tussen verschillende opleidingen
  • Ik weet helemaal niet wat ik later wil worden. Of welke richting daarbij past
  • Ik weet niet of ik in loondienst wil werken of liever zelfstandige wordt
  • Ik wil ontdekken wat mijn talenten zijn en welke taken me energie geven.
  • Ik twijfel nog tussen hogeschool of universiteit
  • Hoe zit ik in elkaar en welke studie of beroep past daarbij?
  • Welke leerstijl heb ik 
  • Wat kan ik goed, wat zijn mijn vaardigheden, talenten en interessevelden.
  • Waarvan droom ik? Wat zou ik écht graag doen?
  • Hoe ziet de job waarvoor ik kies eruit?
  • Welke bacheloropleiding past bij mijn talenten en interesses?
  • Kies ik voor een professionele of een academische bachelor?
  • Ben ik klaar om verder te studeren of las ik een sabbatjaar in?
  • Wat moet ik allemaal doen voor ik een opleiding te kan starten?
  • Ik heb een opleiding gekozen die niet bij mij past. Wat nu?
  • Ik heb mijn bachelor diploma behaald, maar ik wil graag verder studeren. 
  • Welke ba-na-ba of master ga ik nog volgen?
Klinkt één of meer van deze vragen herkenbaar? Dan is Diaspoor studiekeuzebegeleiding er voor jou.

Een traject op jouw maat (ook en vooral) tijdens deze Corona crisis!

De middelbare school, hogescholen en Universiteiten organiseren normaal gezien veel infomomenten, testen en hulp bij je keuze rond deze periode van het jaar.  Heel waardevol, maar niet altijd voldoende. In deze tijden van Corona zullen echter heel wat initiatieven niet door kunnen gaan. Dat maakt de beslissingskeuze voor jullie nu eens zo moeilijk.

Onze studiekeuzebegeleiding is er voor jou persoonlijk en geeft antwoorden op jouw unieke vragen. In een eerste gesprek kijken we altijd waar je nu staat en wat jouw vragen zijn. Op basis daarvan stippelen we een traject uit op jouw maat. Er zijn daarbij twee opties:

Groepstraject studiebegeleiding 

Groepstraject 3 uur

Hier gaan we samen aan de slag bij het maken van een studiekeuze. We gaan samen op zoek naar je typische kenmerken, voorkeuzen, waarden en welke beroepen daarbij kunnen aansluiten. We bekijken je studieverleden en hoe je je verder wilt ontwikkelen? We staan ook stil bij hoe je de invulling van je beroep ziet en of dit realistisch is.  

In groep, onder begeleiding van een studiekeuzebegeleider zoeken we een antwoord op deze vragen. We stimuleren je om je een beeld te vormen van de job die jij wil uitoefenen. Het maakt de studierichting duidelijker en concreter.

Het groepstraject bieden we aan voor 45 euro.

Je kan aansluitend eventueel nog een individuele begeleidingssessie reserveren aan 80 euro per uur. 

Jump 2 actionction individueel traject

Individueel (online) traject van 3 uur

Je hebt al een goed idee van je studiekeuze, maar je wil met een professional aftoetsen of de keuze goed zit. Vragen waarnaar we peilen zijn: zijn jouw verwachtingen van de studies en de job realistisch, zal het bij je passen, zal je gemotiveerd blijven.

Stappen

1 Intake (fysiek of per video bellen).

2 Je krijgt verschillende testmethodieken opgestuurd die je moet invullen. Het gaat om een op maat van jouw vragen geselecteerde tools van psychotechnische methodieken, meerkeuzevragen, voorkeurlijsten enz…

3 Twee uur intensieve individuele online coaching waarin je samen met jouw begeleider de analyse van de methodieken maakt die resulteren in een betere bewustwording en die getoetst zijn aan de actuele arbeidsmarkt. Het is immers van zeer groot belang dat het totaalplaatje klopt !

Thema’s: Wie ben ik , Wat kan ik, Wat wil ik en is dit realistisch haalbaar?

All-in 2 go individueel traject

Individueel (Fysiek of via video bellen) traject van 5 uur

Geen idee waar je moet beginnen of welke richting bij je past? Dan is een volledig studiekeuzetraject met 5 uur begeleiding geknipt voor jou.

Stappen 

1 We starten dit traject met een grondige intake. Dit kan met jou alleen of in samenspraak met jou en jouw ouders.

2 Je krijgt een reeks methodieken opgestuurd waarin we peilen naar onder meer naar jouw werkwaarden, voorkeuren, beperkingen, valkuilen, eigenschappen en leerstijl. Daarnaast krijg je ook een reeks onderzoektools die aansluiten bij jouw persoonlijke situatie of vragen. Dat kan gaan over perfectionisme, faalangst, time management, stress enz...

3 In dit pakket bieden we je vier uur individuele (online) coaching gesprekken. Hierin maak jij samen met de begeleider een analyse van de resultaten van de methodieken. Daarnaast wordt de haalbaarheid van je keuzes of opties samen met een loopbaanprofessional getoetst aan de haalbaarheid en dat op vlak van verschillende vlakken (Moeilijkheidsgraad, motivatie, arbeidsmarkt, aanbod opleidingen.....) Het is immers van zeer groot belang dat het totaalplaatje klopt.
Thema's: Wie ben ik, Wat kan ik, Wat wil ik ?

Waar mag je op rekenen?

Open gesprekken in een ontspannen sfeer. Testen, oefeningen, nadenken: samen gaan we op zoek naar de studierichting die bij jou past.

Studiekeuzebegeleiding: de resultaten
  • Je weet wat je goed kan, wat je wil bereiken en je hebt een realistisch plan.
  • Je krijgt zicht op de studierichting en de schoolomgeving die daarbij past.
  • Je staat realistischer in je keuze en kan precies uitleggen waarom.
  • Je voelt je gesterkt in je keuze want je hebt ze getoetst met een loopbaanprofessional.
  • Je hebt tools aangereikt gekregen die je zullen helpen.
  • Je hebt je valkuilen in kaart gebracht en kan er naar handelen.
Studiekeuzebegeleiding die:
  • Tijd maakt om echt te luisteren naar jouw vragen
  • Je twijfels onderzoekt en je handvaten geeft om met dit alles om te gaan. 
  • Focust op het positieve, namelijk de vele mogelijkheden die er zijn.
  • Een frisse maar ook realistische kijk biedt op de toekomst
Ons team Studiekeuzebegeleiders 

Michael Eulaers    

Delphine Cannaert 

Veronique Noben 

Kim Ver Elst 

Veronique Van Middelem

Lien Stevens  

Krista Cleymaet

Sandra Vandenberg 

Annelies Heylen

Annemie Bergen

Karel Everaert

Koen Groeneveld

Liesbeth Rigoir


Contacteer ons vrijblijvend voor meer informatie of voor het vastleggen van een afspraak.

Site : www.diaspoor.be Telefoon: 0476 88 05 37 Mail: info@diaspoor.be

Of schrijf je in voor onze gratis webinar Studiekeuze op 26 juni 2020 !

https://blog.diaspoor.be/2020/05/studiekeuzes-maken-in-2020.html#more



Meest Recente Posts

Contact

Hoe kunnen we u helpen?

Met veel plezier beantwoorden wij al jouw vragen. Een afspraak maken? Verkennen wat mogelijk is?

Blog

In de kijker

Nieuwsbrief

Abonneer u op de nieuwsbrief

Schrijf u in op de nieuwsbrief en blijf als eerste op de hoogte van ons laatste nieuws!

NIEUWSBRIEF

Abonneer u op de nieuwsbrief

Bekijk de vorige updates