Stress preventie: in 4 stappen naar minder stress op het werk


Stress op het werk is geen onbekend fenomeen: meer dan 40% van de Belgen ervaart frequent stress op het werk. Hoog tijd dus om hier komaf mee te maken. Deze 4 stappen, ofwel de SLOW-methode, leren jou tijdens de werkdag om te gaan met stress.

Stap 1: STOP! 


Focus is een belangrijk aspect voor wie stress wilt vermijden. Focus je op het nu, en steeds op één taak. Verlies je je focus? Haal dan diep adem en ga je belangrijkste taken van de dag na. Focus betekent ook geen afleiding, en afleiding komt in verschillende vormen. Een onverwachte telefoon, push-meldingen op je smartphone of een vraag van een collega. Ze halen je uit je concentratie en bezorgen je stress.

Stop, adem diep in en uit en neem de tijd. Rinkelt je telefoon? Wacht dan gerust enkele tellen voordat je opneemt. Dit geeft je de nodige ademruimte, waardoor je rustig en beheerst de telefoon kunt opnemen.

Schakel daarnaast zo veel mogelijk notificaties op je smartphone uit. Deze bezorgen je (onbewust) meer stress. Zelfs een bericht van een vriend(in) kan je ongewild stress bezorgen. Ook de meldingen van je mailbox en helpdesk zet je best uit, bekijk op een zelfgekozen moment je mailbox en vermijd onnodige stress.

Stap 2: land in dit moment


Sta stil bij een moment, adem een minuut in en uit en concentreer je op je ademhaling. Je hebt maar 3 minuten nodig om je rustsysteem te activeren en helemaal zen te worden. Er zijn verschillende apps die je helpen, zoals Paced Breathing en Insight Timer.

All it takes is 3 minutes of your time

Stap 3: Observeer 


Je kunt je gedachten sturen, ook op de werkvloer. Heb je een negatieve gedachte of vind je de kritiek van je leidinggevende onterecht? Observeer je gedachten en vervang ze door positieve of constructieve gedachten. Observeer in plaats van te ondergaan. 

Als we bijvoorbeeld boos zijn, is dit een andere ervaring dan wanneer we bij onszelf de boosheid observeren. In het eerste geval (ik ben boos) is er geen ruimte en zijn beslissingen en handelingen vaak automatisch. In het tweede geval (ik merk op dat er boosheid is) genereer je ruimte. In deze ruimte ontstaat de vrijheid om te kiezen hoe je met de boosheid omgaat.

Stap 4: Wijsheid in handelen


Sta wijs in het leven en zet je automatische piloot uit.

Stel jezelf volgende vragen:
  • Wat geeft mij energie? 
  • Wat kost mij energie? 
  • Welke patronen herken ik bij mezelf? 

Raadpleeg alle cijfers over stress en burn out in Vlaanderen

Meest Recente Posts

Contact

Hoe kunnen we u helpen?

Met veel plezier beantwoorden wij al jouw vragen. Een afspraak maken? Verkennen wat mogelijk is?

Blog

In de kijker

Nieuwsbrief

Abonneer u op de nieuwsbrief

Schrijf u in op de nieuwsbrief en blijf als eerste op de hoogte van ons laatste nieuws!

NIEUWSBRIEF

Abonneer u op de nieuwsbrief

Bekijk de vorige updates